Docent

Muziek

Mijn beide ouders waren klassiek geschoolde beroepspianisten. Het heeft maar een haartje gescheeld of ik was als pianist geëindigd. Gelukkig was ik op jonge leeftijd al lekker tegendraads.

Moeder: Wordt het niet eens tijd, dat jij piano gaat spelen?
Zoon: Nee hoor, dat doet iedereen al.
Moeder: Mooi zo. Dan ga je nu op blokfluitles!

Auw. Verplichte muzieklessen op onder andere blokfluit en klarinet brachten mij handige basiskennis maar weinig liefde voor muziek bij. Deze vond ik wel in eigentijdse klassieke muziek en wat later in popmuziek.

Gitaar

Uiteindelijk ben ik in 1981 elektrische gitaar gaan spelen na het horen van de bizarre solo van Adrian Belew op Remain in Light van de Talking Heads - kijk, dát was nou eens iets heel anders!

Vanaf dat moment heb ik een achterwaartse tijdreis gemaakt: van spacerock en progressive via fusion naar pop en mainstream jazz, van elektrisch naar akoestisch. Ik ben zeer tevreden met de keus voor dit uitdagende en mooie instrument en deel mijn enthousiasme graag.

Leren

We zijn allemaal in ontwikkeling. Soms gaat het snel, vaak ook tergend langzaam, als een groeiende boom. Heb je eenmaal iets geleerd, dan lijkt dit bijna vanzelfsprekend - maar niets is minder waar.

Muziek is nou juist bijzonder, omdat het hoofd en hart, verstand en gevoel, lichaam en geest aanspreekt. Hierin kan iedereen een eigen persoonlijke weg vinden. Muziek maken vergt discipline en doorzettingsvermogen en biedt tegelijk een fantastische gelegenheid om plezier te maken en je gevoelens met anderen te delen. Een goede muziekdocent leert je geen kunstje, hij helpt je je eigen mogelijkheden te ontdekken.