Veelgestelde vragen

Waar worden de lessen gegeven?

Vanaf 1 juni 2019 is de leslocatie Keldermansstraat 7 te Nijmegen.

Informatie over de lessen op MKC Montijn vind je hier.

Wat kost het?

Een overzicht van lestarieven vind je hier.

Geef je ook les bij de leerling thuis?

Ik geef les aan huis, bijvoorbeeld wanneer het problematisch is voor de leerling om naar de lesruimte te reizen. Hierbij wordt per les een voorrijtarief berekend.

Online lessen?

De meeste leerlingen geven aan de persoonlijke aandacht en directe communicatie in een 'live' les op locatie verre te prefereren boven gehannes met een beperkte camera, matige microfoon en gebrekkige internetverbinding. Voor wie desondanks behoefte heeft aan de ultieme coronabescherming of om een andere reden liever op afstand werkt, bied ik sinds maart 2020 ook online lessen aan op Whatsapp en Discord.

Hoe vaak en hoe lang moet ik les nemen?

De gitaarlessen vinden wekelijks plaats. In overleg geef ik ook lessen van één uur per twee weken. In het algemeen is dit alleen aan te raden voor gevorderde spelers. Een uur duurt best lang als je veel informatie moet verwerken. Het wordt dan moeilijker om de aandacht erbij te houden. Bovendien moeten er daarna twee weken worden overbrugd tot de volgende les. Voor de meeste mensen is wekelijkse les prettiger en effectiever.

Wat zijn de lestijden?

Doordeweeks dinsdag tot en met vrijdag 's middags en 's avonds. Incidenteel op andere dagen of tijden, bijvoorbeeld inhaallessen.

Hoe zit het met vakanties?

Ik houd de vakantieperiodes van regio Zuid aan. Tijdens deze periodes alleen incidenteel lessen volgens afspraak.

Vakantieperiodes 2023 - 2024
Herfstvakantie 14-10-2023 - 22-10-2023
Kerstvakantie 23-12-2023 - 07-01-2024
Voorjaarsvakantie 10-02-2024 - 18-02-2024
Meivakantie 27-04-2024 - 05-05-2024
Zomervakantie 06-07-2024 - 18-08-2024

Kunnen wij groepsles krijgen?

Ik heb ruimte voor groepen tot drie personen. Samenspelen en leren kan erg leuk en stimulerend zijn. Het is wel van belang, dat het niveau van de deelnemers niet te ver uit elkaar ligt. Groepslessen zijn per deelnemer goedkoper dan privéles. Hoeveel precies, hangt af van de grootte en samenstelling van de groep.

Bij duolessen (twee personen tegelijk) is het verhaal iets eenvoudiger. De tweede persoon betaalt de halve prijs, zodat je samen voordelig uit bent. Samen les nemen kan gezellig en stimulerend zijn. Deze lessen zijn helemaal ideaal, als je gaat samenspelen.

Hoeveel ervaring heb ik nodig om les te krijgen?

Iedereen kan beginnen met muziek maken, ongeacht ervaring of voorkennis. Beginners zijn van harte welkom en kunnen op korte termijn hele mooie resultaten behalen.

Aan de andere kant wordt mijn lespraktijk geregeld vereerd met bezoek van ervaren musici, die vragen hebben over improvisatie, theorie, specifieke muziekstijlen of speeltechnieken. We gaan dan samen de mogelijkheden van het instrument verder onderzoeken, dieper in de theorie duiken en de grenzen van het kunnen verkennen en verleggen.

Is er een minimum- of maximumleeftijd voor gitaarles?

Er bestaat geen maximumleeftijd voor muziekmaken! Je kunt op ieder niveau plezier beleven aan de gitaar en een mens is nooit te oud om te leren.

Voor hele jonge kinderen (minder dan zes jaar oud) is de gitaar mogelijk te lastig. Het kan raadzaam zijn om hun muzikaliteit eerst met liedjes, percussie en andere instrumenten, bijvoorbeeld blokfluit, te ontwikkelen.

Wat wordt er behandeld tijdens de lessen?

Een instrument leren spelen is zeker geen kwestie van een kunstje leren. Het is vooral een mooie manier om muziek te leren kennen en waarderen en je als mens te ontwikkelen. Afhankelijk van de interesse, het niveau en de leeftijd van leerlingen komen de volgende zaken aan bod:

  • Begeleiding - akkoorden, ritme, baslijnen.
  • Improvisatie en soleren. Samenspel.
  • Speeltechnieken:
    • Rechterhand basis - tokkelen (fingerpicking), plectrum.
    • Rechterhand gevorderd - sweep picking, tapping, kunstmatige flageoletten.
    • Linkerhand basis - akkoorden, melodieën.
    • Linkerhand gevorderd - arpeggio's, positiewisselingen, enz.
  • Herkennen van ritmes, melodieën, intervallen en akkoorden.
  • Harmonisaties op gitaar - substituutakkoorden, stemvoering.
  • Op gehoor (na)spelen van nummers en solo's.
  • Kennismaken met jazz, pop en klassieke muziek.
  • Instrumenten - elektrisch, steel string, klassiek.
  • Notenschrift, tablatuur en akkoordnotatie lezen.
  • Algemene muziektheorie - hoe werken al die dingen eigenlijk?
  • Verzoeknummers - ik wil graag X leren spelen.

Plezier in het spelen staat voorop en de wensen en mogelijkheden van de leerling zijn hierbij het uitgangspunt. Ik zal regelmatig proberen om je ergens enthousiast voor te maken maar je bepaalt zelf, hoeveel je wilt doen.

Moet ik muziekschrift leren lezen?

Het beheersen van het notenschrift is geen voorwaarde om gitaar te leren spelen. Er zijn veel bekende muzikanten die geen of slechts beperkt notenschrift kunnen lezen. Met name in de geïmproviseerde muziek is het nodig om op gehoor te leren spelen - luisteren, herkennen, na- en meespelen. Bovendien zijn er meer manieren om muziek te noteren, zoals tabulatuur of akkoorddiagrammen. Deze zijn speciaal bedoeld voor het instrument en voor veel mensen gemakkelijker te lezen. Er zijn goede lesmethodes, waarmee je zonder notenschrift kunt leren spelen.

Aan de andere kant heeft leren lezen en schrijven van notenschrift grote voordelen. Het notenschrift is de meest directe en algemeen gebruikte manier om muziekstukken precies vast te leggen. Alle musici gebruiken notenschrift, ongeacht het instrument dat ze spelen. Tablatuur is leuk, maar je hebt er niets aan als je dezelfde muziek bijvoorbeeld zingt of op de piano speelt. Moeilijker stukken zijn vaak alleen met notenschrift goed te spelen, vooral bij samenspel. Voor klassieke muziek en jazz is notenlezen onmisbaar. Als de leerling hier belangstelling voor heeft, dan wordt er zeker aandacht aan besteed.

Hoe lang duurt het om gitaar te leren spelen?

Ja, dat is nou eens een goede vraag. Sommige mensen - zoals ik bijvoorbeeld - zijn nooit helemaal uitgeleerd. Anderen zijn al dik tevreden, als ze een paar leuke liedjes kunnen spelen.

Het hangt helemaal af van wat je al kan, waar je naartoe wilt en hoeveel tijd je erin steekt - en natuurlijk speelt talent ook nog een rol. Mijn ervaring is, dat leren spelen een heel prettige bezigheid is. Je leert niet alles tegelijk en het is altijd weer een geweldige beloning, wanneer je iets onder de knie krijgt. Dan voel je echt, dat je een stap verder bent en zo krijg je ook zin om door te gaan. Vergelijk het maar met een lange wandeltocht - onderweg kom je onverwachte dingen tegen en die zijn zeker zo net waardevol als het einddoel.

Het verkrijgen van een degelijke techniek in combinatie met ontwikkeling van muzikaliteit duurt in elk geval langer dan de 3 weken die soms in advertenties worden genoemd, ook wanneer je gewoon 'simpele' liedjes wilt spelen.

Kan ik een proefles krijgen?

De eerste les van een half uur is gratis. We maken kennis, bespreken wat jij wilt en wat ik voor je kan betekenen. Ik probeer een beeld te krijgen van jouw muzikale achtergrond en het huidige spelniveau, zodat ik de lessen daar beter op kan afstemmen. Als alles goed bevalt en jij aangeeft nog meer lessen te willen, dan bepalen we samen een geschikte lesvorm en maken een afspraak voor de vervolglessen.

Ik kan niet altijd op dezelfde dag en tijd, is dat een probleem?

Dit is geen probleem, als je het ruim op tijd en duidelijk aangeeft. Ik houd dan rekening met jouw situatie en ga flexibel om met de planning. Afspraken met vaste leerlingen worden niet verzet. De agenda zit redelijk vol, daarom kan ik niet garanderen dat er altijd plek zal zijn. We moeten dus per keer bekijken of er ruimte is. Het is in elk geval van belang om incidentele wijzigingen ten minste 24 uur voor een eerder gemaakte afspraak door te geven.

Ik wil graag samen met mijn kind lessen, kan dat?

Ja, ouders en kinderen zijn van harte welkom. Voor jongere kinderen kan dit bijzonder stimulerend zijn. De aandacht gaat natuurlijk zoveel mogelijk uit naar het lerende kind.

Kan ik bij jou een gitaar huren of gebruiken?

Er zijn enkele mooie studiegitaren in verschillende maten voorhanden. Hier kun je op spelen om uit te proberen of als je wegens omstandigheden geen instrument bij je hebt. Het is natuurlijk wel belangrijk om een eigen instrument te hebben. Je wilt per slot van rekening ook kunnen oefenen en spelen, wanneer je niet op les bent. Ik verhuur geen instrumenten. Een beginnersgitaar is al voor minder dan 100 euro te koop. Dit is prima om mee te beginnen en in de meeste gevallen voordeliger dan huren.

Beginnen op elektrische of akoestische gitaar?

In principe kun je op elke soort gitaar leren spelen. Hierbij geldt in elk geval, dat een akoestische gitaar - bijvoorbeeld een klassieke gitaar met nylon snaren - altijd bespeeld kan worden, ook zonder versterking. Daarnaast is het vaak gemakkelijker om over te stappen van akoestisch naar elektrisch, dan andersom. Je muziekkeuze is natuurlijk ook belangrijk - voor folk heb je een ander instrument nodig dan voor metal. Indien gewenst kan ik je adviseren bij de keuze voor een instrument.

Al die mooie mensen op de website - zijn dat jouw leerlingen?

Ja. Soms vraag ik leerlingen of ze model willen staan voor mijn promotiefoto's. Velen doen dat graag, maar het staat mensen natuurlijk volkomen vrij om te weigeren. Foto's publiceren zonder toestemming van leerling en/of ouders is niet netjes en mag niet - en dat gebeurt dus ook niet.

Wat gebeurt er met de gegevens van de leerling?

Ik registreer een beperkt aantal gegevens van klanten - leerlingen, wettelijk vertegenwoordigers of andere direct betrokkenen. Het spreekt vanzelf, dat ik deze zo zorgvuldig en discreet mogelijk behandel. Je hebt als klant in de meeste gevallen volledige zeggenschap over wat er met jouw gegevens wel of niet mag gebeuren. Lees meer hierover in de privacyverklaring.

Staat jouw vraag er niet bij?

Stel je vraag per e-mail of bel 06 14 271 816.