Vragen

Veelgestelde vragen


Waar worden de lessen gegeven?

Vanaf 1 juni 2016 is de leslokatie Dr Jan Berendsstraat 57 te Nijmegen.

Geef je ook les bij de leerling thuis?

Onder omstandigheden - bijvoorbeeld wanneer het problematisch is voor de leerling om naar de lesruimte te komen - kunnen daar afspraken over worden gemaakt. Door extra reistijd en kosten zijn lessen aan huis wel iets duurder.

Hoe vaak en hoe lang moet ik les nemen?

De gitaarlessen vinden wekelijks plaats. In overleg geef ik ook lessen van één uur per twee weken. In het algemeen is dit alleen aan te raden voor gevorderde spelers. Een uur duurt best lang, als je veel informatie moet verwerken. Het wordt dan moeilijker om de aandacht erbij te houden. Bovendien moeten er daarna twee weken worden overbrugd tot de volgende les. Voor de meeste mensen is wekelijkse les prettiger en effectiever.

Wat zijn de lestijden?

Doordeweeks dinsdag tot en met vrijdag 's middags en 's avonds. Incidenteel op andere dagen of tijden, bijvoorbeeld inhaallessen.

Kunnen wij groepsles krijgen?

Ik geef duolessen (twee personen tegelijk). De tweede persoon betaalt de halve prijs, zodat je samen voordelig uit bent. Samen les nemen kan gezellig en stimulerend zijn. Deze lessen zijn helemaal ideaal, als je gaat samenspelen. Het is wel van belang, dat het niveau van beide deelnemers niet te ver uit elkaar ligt.

Heb ik ervaring nodig om les te krijgen?

Nee, je hebt geen enkele ervaring nodig, integendeel. Als je nog niets weet is het juist gemakkelijker om iets nieuws te leren.

Wat wordt er behandeld tijdens de lessen?

Een instrument leren spelen is zeker geen kwestie van een kunstje leren. Het is vooral een geweldige manier om muziek te leren kennen en waarderen en je als mens te ontwikkelen. Afhankelijk van de interesse, het niveau en de leeftijd van leerlingen komen de volgende zaken aan bod:

 • Begeleiding - akkoorden, ritme, baslijnen.
 • Improvisatie en soleren.
 • Samenspel.
 • Speeltechnieken:
  • Rechterhand basis - tokkelen (fingerpicking), plectrum.
  • Rechterhand gevorderd - sweep picking, tapping, kunstmatige flageoletten.
  • Linkerhand basis - akkoorden, melodieën.
  • Linkerhand gevorderd - arpeggio's, positiewisselingen, enz.
 • Herkennen van ritmes, melodieën, intervallen en akkoorden.
 • Harmonisaties op gitaar - substituutakkoorden, stemvoering.
 • Op gehoor (na)spelen van nummers en solo's.
 • Kennismaken met jazz, pop en klassieke muziek.
 • Instrumenten - elektrisch, steel string, klassiek.
 • Notenschrift, tablatuur en akkoordnotatie lezen.
 • Muziektheorie - hoe werkt het eigenlijk.
 • Verzoeknummers - ik wil graag X leren spelen.

Plezier in het spelen staat voorop en de wensen en mogelijkheden van de leerling zijn hierbij het uitgangspunt. Ik zal regelmatig proberen om je ergens enthousiast voor te maken maar je bepaalt zelf, hoeveel je wilt doen.

Hoe lang duurt het om gitaar te leren spelen?

Ja, dat is nou eens een goede vraag. Sommige mensen - zoals ik bijvoorbeeld - zijn nooit helemaal uitgeleerd. Anderen zijn al dik tevreden, als ze een paar leuke liedjes kunnen spelen.

Het hangt helemaal af van wat je al kan, waar je naartoe wilt en hoeveel tijd je erin steekt - en natuurlijk speelt talent ook nog een rol. Mijn ervaring is, dat leren spelen een heel prettige bezigheid is. Je leert niet alles tegelijk en het is altijd weer een geweldige beloning, wanneer je iets onder de knie krijgt. Dan voel je echt, dat je een stap verder bent en zo krijg je ook zin om door te gaan. Vergelijk het maar met een lange wandeltocht - onderweg kom je allemaal onverwachte interessante dingen tegen en die zijn zeker zo net waardevol als het einddoel.

Het verkrijgen van een degelijke techniek in combinatie met ontwikkeling van muzikaliteit duurt in elk geval langer dan de 3 maanden die soms in advertenties worden genoemd. Ook wanneer je gewoon simpele liedjes wilt spelen.

Kan ik een proefles krijgen?

De eerste les van een half uur is gratis. We maken kennis, bespreken wat jij wilt en wat ik voor je kan betekenen. Ik probeer een beeld te krijgen van jouw muzikale achtergrond en het huidige spelniveau, zodat ik de lessen daar beter op kan afstemmen. Als alles goed bevalt en jij aangeeft nog meer lessen te willen, dan bepalen we samen een geschikte lesvorm en maken een afspraak voor de vervolglessen.

Ik kan niet altijd op dezelfde dag en tijd, is dat een probleem?

Dat is geen probleem, maar afspraken met vaste leerlingen worden niet verzet. De agenda zit redelijk vol, daarom kan ik niet garanderen dat er altijd plek zal zijn. We moeten dus per keer bekijken of er ruimte is.

Ik wil graag samen met mijn kind lessen, kan dat?

Ja, ouders en kinderen zijn van harte welkom. Voor jongere kinderen kan dit bijzonder stimulerend zijn. Ouders van kinderen jonger dan 13 jaar mogen kosteloos aanwezig zijn bij de lessen. De aandacht gaat natuurlijk zoveel mogelijk uit naar het lerende kind.

Kan ik bij jou een gitaar huren of gebruiken?

Er zijn enkele mooie studiegitaren in verschillende maten voorhanden. Hier kun je op spelen, om uit te proberen of als je toevallig geen instrument bij je hebt. Het is natuurlijk wel belangrijk om een eigen instrument te hebben. Je wilt per slot van rekening ook kunnen oefenen en spelen, wanneer je niet op les bent. Ik verhuur geen instrumenten. Een beginnersgitaar is al voor minder dan 100 euro te koop. Dit is prima om mee te beginnen en in de meeste gevallen voordeliger dan huren.

Beginnen op elektrische of akoestische gitaar?

Er zijn natuurlijk overeenkomsten, het zijn per slot van rekening allemaal gitaren. Toch zijn er ook grote verschillen tussen deze instrumenten qua klank en bespeelbaarheid en je komt ze in zeer uiteenlopende muzieksoorten tegen.

In principe kun je op elke soort gitaar leren spelen. Hierbij geldt in elk geval, dat een akoestische gitaar - bijvoorbeeld een klassieke gitaar met nylon snaren - altijd bespeeld kan worden, ook zonder versterking. Daarnaast is het vaak gemakkelijker om over te stappen van akoestisch naar elektrisch, dan andersom. Je muziekkeuze is natuurlijk ook belangrijk. Indien gewenst kan ik je adviseren bij de keuze voor een instrument.

Moet ik muziekschrift leren lezen?

Het beheersen van het notenschrift is geen voorwaarde om gitaar te leren spelen. Er zijn bekende muzikanten die geen notenschrift kunnen lezen en weinig van muziektheorie weten. Bovendien zijn er meer manieren om muziek te noteren, zoals tabulatuur of akkoorddiagrammen. Deze zijn voor veel mensen gemakkelijker te lezen. Er zijn ook goede lesmethodes, waarmee je zonder notenschrift kunt leren spelen.

Aan de andere kant heeft leren lezen en schrijven van notenschrift grote voordelen. Het notenschrift is de meest directe en algemeen gebruikte manier om muziekstukken vast te leggen. Moeilijker stukken zijn vaak alleen met notenschrift precies te spelen, vooral als je samenspeelt. Voor klassieke muziek en jazz is notenlezen eigenlijk onmisbaar. Als de leerling hier belangstelling voor heeft, dan wordt er zeker aandacht aan besteed.

Verder nog iets?

Jawel - het draait allemaal om muziek. Luister en speel zoveel als je kunt en geniet er met volle teugen van. En oh ja, wees zuinig op je oren.